*VITAMIN INFORMÁCIÓ*

**VÍZBEN OLDÓDÓ VITAMINOK**, **ZSÍRBAN OLDÓDÓ VITAMINOK**, ***ÁSVÁNYI ANYAGOK ÉS NYOMELEMEK***VITAMIN HIÁNY*** INFORMÁCIÓS OLDAL A VITAMINOK HATÁSÁRÓL

ZSÍROLDÉKONY VITAMINOK

A VITAMIN

Zsíroldékony vitaminok: A vitamin, E vitamin, D vitamin és a K vitamin

Kis szójátékként  összerakva a betűket:  DEKA egyszerűbb megjegyezni.

Kezdjük a sort ABC szerint az elsővel:

A-vitamin más néven retinolként, retinolekvivalensként vagy retinálként is emlegetik, de gyakran halljuk hámvédő vitaminként is.

Előanyagaiból - az úgynevezett provitaminokból - a szervezetben is képződhet. A leginkább elterjedt előanyagok a különböző karotinoid vegyületek, melyek közül is a legaktívabb a ß-karotin, amely sárgarépában, sárgabarackban található. Ezek a vegyületek a bélrendszerben szükség esetén, változó hatásfokkal ugyan, de képesek A-vitaminná alakulni. A ß-karotinnak sokan antioxidáns hatást tulajdonítanak.


Mihez szükséges A vitamin?

  • Látás
  • A bőr és egyéb szövetek épsége
  • A zavartalan növekedéshez
  • A csontok egészséges fejlődéséhez
  • Immunfolyamatok, védekezés különböző fertőzések ellen.


Mennyi szükséges belőle?

Az A-vitamin szükségletét mikrogrammban (µg) mérik.

Más jelölést is szoktak alkalmazni, ez a NE (Nemzetközi Egység), vagy angolul IU (International Unit). 1 NE A-vitamin egyenlő 1 µg retinollal, 6 µg ß-karotinnal, vagy 12 µg egyéb karotinnal.
A táplálékkal bevitt A-vitamin 70-90%-a, a karotinok 20-50%-a hasznosul. Az egészséges felszívódáshoz természetesen szükséges zsiradék jelenléte, és kutatások szerint az E-vitamin is kedvezően befolyásolja a táplálékkal felvett A-vitamin hasznosulását.

Miben található meg?

Legjobb A-vitamin forrásaink a belsőségek (tehát a máj, vese, szív), a tojássárgája, a tej és tejtermékek, tengeri halak. Provitaminját tartalmazza nagy mennyiségben a sárgarépa, a paraj, a sütőtök, kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye, paprika, általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök.

A paradicsom kivétel, mert a benne található karotinoid típusú vegyület, a likopin nem bomlik A-vitaminra.

Hiányállapotok


A-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: szürkületi vakság (más néven farkasvakság), foltok a szem fehérjéjében, a szem szaruhártyájának kiszáradása, megrepedése, a bőr és egyéb hámrétegek elváltozásai, a bőr megvastagodása a szőrtüszők környékén, fokozott hajlam a bőr berepedezésére, főleg az ajkakon.

Túladagolás


Az A-vitamin túladagolása ritka, főleg vitaminkészítmények nem előírásszerű szedésénél lép fel. Az ilyenkor jelentkező tünetek: fejfájás, bőrhámlás, a csontok elváltozása, vesebántalmak, ízületi fájdalmak.
A ß-karotin túladagolásakor a bőr főleg a tenyéren és a talpon sárgásan elszíneződhet, ez azonban nem mérgező hatású.







Weblap látogatottság számláló:

Mai: 46
Tegnapi: 22
Heti: 111
Havi: 582
Össz.: 198 495

Látogatottság növelés
Oldal: ZSÍROLDÉKONY VITAMINOK ABC - je: A-VITAMIN
*VITAMIN INFORMÁCIÓ* - © 2008 - 2024 - vitamininfo.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »